Περιγραφή
Το The Dead Arm Shiraz της οινοποιίας d’Arenberg είναι ένα εμβληματικό, πολυεπίπεδο και σύνθετο ερυθρό κρασί από την περιοχή McLaren Vale της Νότιας Αυστραλίας. Το όνομά του προέρχεται από την ασθένεια Eutypa Lata, γνωστή ως Dead Arm, η οποία προσβάλλει τα παλαιότερα κλήματα, μειώνοντας την απόδοσή τους αλλά ενισχύοντας την ένταση και την ποιότητα των σταφυλιών.
Οπτικά, το κρασί παρουσιάζει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα που θυμίζει το έντονο κόκκινο των τούβλων. Στη μύτη, αναδύονται αρώματα μαύρων φρούτων, όπως βατόμουρα και δαμάσκηνα, συνοδευόμενα από νότες γλυκόριζας, ορυκτών στοιχείων και μια υποψία καμένου ξύλου. Στο στόμα, είναι πλούσιο και καλά δομημένο, με γεύσεις από δαμάσκηνα, βατόμουρα και μαύρες ελιές, ενώ η ισορροπία μεταξύ οξύτητας και τανινών προσδίδει μια μακρά και επίμονη επίγευση.
Η οινοποίηση γίνεται με παραδοσιακές μεθόδους, όπως η ζύμωση σε ανοιχτές δεξαμενές και η χρήση στροφιλιάς, ενώ το κρασί ωριμάζει για 18 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, νέα και παλαιά. Αυτές οι πρακτικές συμβάλλουν στην πολυπλοκότητα και την ικανότητα παλαίωσης του κρασιού, καθιστώντας το ιδανικό για κατανάλωση τώρα ή μετά από αρκετά χρόνια ωρίμανσης.
Συνολικά, το The Dead Arm Shiraz είναι ένα κρασί με έντονο χαρακτήρα, που αντικατοπτρίζει την αφοσίωση της d’Arenberg στην παραγωγή υψηλής ποιότητας οίνων με σεβασμό στην παράδοση και το περιβάλλον.